A Hortobágyról szállítanak ázsiai vadlovakat Oroszországba

Vadló, Hortobágy
Ázsiai vadló (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Egy oroszországi, mintegy 3 ezer hektár kiterjedésű orenburgi vadlórezer-vátumba telepítenek be tizenöt, Hortobágyon nevelkedett vadlovat az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program (EEPP) keretében.  Képen: Egy ázsiai vadló (Przewalski-ló, Equus ferus przewalskii) a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén 2016. november 19-én.

Oroszországba szállítottak a hétvégén tizennégy vadlovat a Hortobágyról, az állatok már az orenburgi vadrezervátumban legelnek – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Kánai Edina közleménye szerint az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program (EEPP) kérésére szállították a vadlovakat Oroszországba, ahol Orenburg mellett mintegy háromezer hektár kiterjedésű vadlórezervátumot létesítenek. A speciális rendeltetésű védett területet hivatalosan 2015-ben nyitották meg, amely eddig hat, Franciaországból odaszállított vadlónak adott otthont. Ahhoz, hogy egészséges vadlóközösség alakulhasson ki, ennél jóval több állatra van szükség, így a rezervátum munkatársai kérelemmel fordultak az EEPP koordinátorához, aki felvette a kapcsolatot az összes európai vadlótartóval – jelezte Kánai Edina megjegyezve, hogy az előzetes felmérések alapján, egyedül a Hortobágyi Nemzeti Park lóállományában találtak elegendő számban olyan egyedet, amelyek a szigorú követelményeknek megfeleltek.

Kristin Brabender, a HNP projektkoordinátora elmondta: a kiválasztás során fontos elvárás volt, hogy a lovak genetikai szempontból alkalmasak legyenek a már Orenburgban élő állomány fejlesztésére. A feltételek között szerepelt, hogy a kancák ne legyenek vemhesek, de életkoruk legalább két év legyen, a csődörök közt legyen legalább két idősebb egyed, amely háremcsődörként is megállja a helyét, és valamennyi egyed egészséges, küllemében tipikus vadló legyen.

Ahhoz, hogy a lovak már szállítás előtt összeszokjanak, előzőleg külön karanténban kellett tartani egy háremcsoportot és külön egy csődörcsoportot. A nem hétköznapi feladatnak számító vadlóbefogást tíztagú szakmai csoport végezte: a lovakat lövedékek segítségével elkábították, az állatok egy-egy mikrochipet kaptak, és az állatorvosi vizsgálatokhoz mintákat vettek belőlük. A vizsgálatok elvégzésében a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai segítették a HNP szakembereinek munkáját – ismertették a részleteket.

A közlemény szerint a kiválasztott lovakat a Horse Trans Cargo kamionjai szállították Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan külön repülőgéppel utaztak az új élőhelyükre. A vadlovak vasárnap délután már birtokba vették új orenburgi kifutójukat, ahol majd az első oroszországi telüket töltik.  Amint az idő kitavaszodik, összeengedik őket a Franciaországból származó vadlovakkal, és elfoglalhatják új otthonukat, az orenburgi vadlórezervátumot – zárul a HNP közleménye.

Forrás: MTI (2016.11.19., 2016.11.21.)

Vélemény, hozzászólás?