Hétvégén rendezik a debreceni betlehemes találkozót

Hétvégén rendezik meg a hagyományos debreceni betlehemes találkozót, amelyen ezúttal 25 csoport mintegy 300 szereplője mutatja be produkcióját – hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján.

Gyöngy Péter, a találkozó főszervezője kifejtette: az idei fellépő közösségek a hazai településeken – Debrecen, Létavértes, Nyírlugos, Nyíradony, Szentpétertúr, Mikepércs, Pócspetri, Földes, Erdőhorváti, Várdomb – kívül a Vajdaságból, a Felvidékről, Partiumból, Székelyföldről – érkeznek. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz a Kossuth téren, majd szombaton a DMK Pódiumtermében mutatják be a csoportok produkcióikat. A csoportok fellépnek még a városban templomokban, közösségi házakban is. Vasárnap szakmai tanácskozással zárul a találkozó. Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a város kulturális alpolgármestere kiemelte: a találkozó a néphagyományok olyan továbbörökítése, amelyen a részvétel egy életre szól.

Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója szerint a debreceni betlehemes találkozó nemcsak egy rendezvény, hiszen tavaly az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartásába vette.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?